Производителят на мебели от Търговище "Мебел стил" има амбициозен план за навлизане в бизнеса със сглобяеми къщи. Компанията ще инвестира първоначално 7 милиона лева в нов завод за производство на дървени къщи, заяви пред Money.bg Десислава Данева, която е търговски директор на дружеството.

"Според нашите планове новото производство ще стартира най-късно до юни 2025-а година. Финансирането на този проект е със собствен капитал, средства от европейски проекти и заеми от банки. Работим по тази идея от началото на тази година и вече сме поръчали нужните ни техника и машинни", споделя Данева.

Снимка 651062

Източник: iStock by Getty Images

"Мебел Стил" е семейна компания, създадена през 1995-а година в Търговище. Предприятието е специализирано в производството на тапицирана (мека) мебел и матраци. Дружеството е един от най-големите производители в България с повече от 700 служители в четири производствени и складови бази.

Топ 10 на производителите на мебели в България по приходи

Топ 10 на производителите на мебели в България по приходи

С общ оборот от над 720 милиона лева за 2022 година

Десислава Данева, част от ядрото на компанията, вярва, че част от формулата на успеха се дължи на откриването на нови пазарни ниши.

Снимка 664055

Източник: iStock

На фона на липсата на кадри в почти всички сектори у нас, по-голямата част от новото производство в завода за дървени къщи ще е автоматизирано. Фабриката отново ще бъде изградена в Търговище, където са и останалите предприятия на компанията, но ще се намира на различна площадка от другите им бази. Първите тестови къщи ще са готови в началото на следващата година.

"Продукцията ни ще е насочена както за вътрешния пазар, така и за чужбина. Това е единственият начин за диверсифициране на риска", коментира Десислава Данева. 

Проблеми за жалост не липсват

През лятото на 2023-а година Money.bg отново ви срещна с производителите на мебели от Търговище. Тогава поводът не беше приятен. "Мебел стил" трябваше да намалят обема на производството, защото трудно задържат работниците заради "европейската борса".

Припомняме, че прокуристът Татяна Титкова обясни пред Money.bg как работи схемата: "Българският работник с достатъчно стаж си подава молбата, напуска и дори не изчаква да си изработи предизвестието. Отива в големите европейски държави (понякога дори не излиза от България, а отива документално), бере грозде 10 дни, връща се, регистрира се в бюрото по труда и, в зависимост от стажа, който има, получава от порядъка на около 1700 лева на месец."

Собственикът на "Мебел Стил" инж. Илко Илиев тогава коментира, че само неговото предприятие е загубило по този начин "стотици" работници:

"Тук има друг проблем - ние сме загубили работника, но освен това той "заразява" други. Тук се намесват комисионери, които организират цялата верига на каналджийство под по-официална форма и това е работещ бизнес".

Снимка 666749

България заема 19-о място в европейските класации по износ на мебели

Страната ни е на 21 място по производство на мебели, на 24 - по потребление, а по внос - на 25 позиция, показват данните на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Производството на мебели в страната ни за период от една година възлиза средно на над 614 милиона евро (с включени матраци и подматрачни рамки). Най-голям дял заемат мебелите за спални, столови и всекидневни - 31%, матраци и дюшеци - 11%, други мебели от дървесина - 11%, части за седалки - 10%, кухненски мебели - 8% и офис мебели от дървесина - 6%.

Секторът, в който 40% от големите фирми у нас са от Търговище

Секторът, в който 40% от големите фирми у нас са от Търговище

Огромната част от продукцията е за износ

Основните пазари, за които изнасяме продукция:

  • Румъния
  • Гърция
  • Полша
  • Франция
  • Германия
  • Чехия
  • Италия
  • Нидерландия
  • Великобритания
  • САЩ
"Европейска борса" обезкървява българските предприятия

"Европейска борса" обезкървява българските предприятия

Социалното министерство подготвя мерки, които да пресекат порочната практика

40 на сто от големите фирми у нас са от Търговище

Както Money.bg писа наскоро, четири от десетте най-крупни компании както по брой служители, така и като приход, са в Търговище. Това очевидно е доказателство за привлекателността на района, който не спира да представлява инвестиционен интерес. 

Най-много са работещите в завода за домакинско стъкло на "Пашабахче България" - 1640. В класацията попада и предприятието за автомобилни стъкла "Шишеджам Аутомотив България" - с наети 692-ма души. В производството на "Тракия глас България" са заети 579 души. В града се намира и "Гласко", която е специализирана в обработката на стъкло, изработката на стъклопакети и душ кабини. Фирмата има 85 служители. По-голямата част от продукцията на всички компании е за износ.

Бългapия e втopият нaй-гoлям внocитeл нa мeбeли в Aлбaния, в тoп 3 cмe на внocитeлитe в Гъpция, в тoп 5 на внocитeлитe в Pyмъния и Гpyзия. Страната ни e и cpeд пъpвитe 10 внocитeли в Иpaн, Maлтa и Ceвepнa Maĸeдoния.

До 1 милиард лева загуби за икономиката от горския сектор: Мебелни производители внасят дървесина отвън

До 1 милиард лева загуби за икономиката от горския сектор: Мебелни производители внасят дървесина отвън

Възможни са съкращения и фалити, алармират от бранша