Русия е прибрала около $24 милиарда от продажбата на енергия на Китай и Индия само за три месеца след нахлуването си в Украйна. Това пише в доклад на Bloomberg, който акцентира върху последните митнически данни.

Според тях Китай е похарчил $18,9 милиарда за руски нефт, газ и въглища през трите месеца до края на май, което е почти двойно повече от година по-рано.

Междувременно Индия е отделила $5,1 милиарда през същия период - това е повече от пет пъти над стойността преди година. Тоест, това са допълнителни $13 милиарда приходи от двете страни в сравнение със същите месеци на 2021 година.

Владимир Путин: Русия ще развива икономиката си чрез промишлен шпионаж

Както в миналото, така и сега: Кремъл залага на шпионски игри

Самият руски президент е бивш служител на КГБ, подвизавал се през 80-те години на 20 век в Източна Германия

Печалбите за Руската федерация, съответно за Владимир Путин, едва ли скоро ще спрат, коментират експерти. Имайки предвид, че цените на енергията са много по-високи, отколкото бяха по това време миналата година, дори като се вземат предвид резките отстъпки спрямо глобалните показатели, които Русия предлага, за да примами купувачите, печалбите навярно ще растат още.

На този фон покупките в Европа ще продължат да се свиват, тъй като забраните за внос на руски въглища и петрол влизат в сила и тъй като Русия спира доставките на газ за не малко европейски купувачи.