Американският гигант Qualcomm е отворен към идеята да инвестира в британския създател на дизайн на чипове Arm, ако регулаторите забранят на Nvidia да придобие компанията, пише в-к Telegraph.

Новият главен изпълнителен директор на Qualcomm Кристияно Амон е заявил, че компанията е готова да придобие дял в Arm заедно с други инвеститори от индустрията, ако SoftBank — настоящият собственик на Arm — реши да качи британското дружество на борсата в случай, че продажбата пропадне.

"Ако Arm има независимо бъдеще, ще видите, че има много голям интерес от много компании в екосистемата, включително от Qualcomm, да инвестират в Arm", казва той.

Arm бе отделена от Acorn Computers през 1990 г. Процесорната архитектура, която е изключително енергийно ефективна, се използва в 95% от днешните смартфони и в 95% от чиповете, създавани в Китай. Компанията лицензира дизайна си на над 500 клиента.

През септември м.г. Nvidia съобщи, че купува Arm срещу $40 млрд. Срещу сделката обаче има редица противници, включително Qualcomm, Microsoft, Google и други. Те се притесняват, че Nvidia ще попречи на другите производители на чипове да използват архитектурата и интелектуалната собственост на Arm. Подобни притеснения имат и столиците. Сделката трябва да получи одобрение от САЩ, Великобритания, Европейския съюз и Китай.

Англо-американският удар по мечтите на Европа в полупроводникова индустрия

Англо-американският удар по мечтите на Европа в полупроводникова индустрия

Сделката между Nvidia и Arm поставя на изпитание Комисията