Платформата за търговия на акции без комисионни Robinhood за първи път ще излезе от Щатите и ще се появи в родината на истинския Робинхуд - Великобритания. Финтех компанията, чийто съосновател е българин, ще дебютира на пазара на Острова през първото тримесечие на 2020 година, съобщава Fortune.

Robinhood е основана през 2013 година като тя предоставя на потребителите в САЩ възможност да търгуват на фондовия пазар, без да заплащат за това комисионни. В момента платформата има 6 милиона клиенти.

Също така компанията от доста време вече е сред финтех еднорозите, като през 2018 година успя да надхвърли 5 милиарда долара. След последния рунд инвестиции, достигнал 323 милиона долара, старт-ъпът вече струва 7,6 милиарда долара.

Решението компанията да дебютира във Великобритания идва след като тя получи разрешение от местния регулатор да оперира като брокер на британския пазар.

Технологичната компания, създадена от българин, която вече струва $5,6 милиарда

Технологичната компания, създадена от българин, която вече струва $5,6 милиарда

Дружеството увеличи 4 пъти пазарната си капитализация само за година

Първоначално Robinhood няма да може да даде достъп на клиентите си там за директна търговия на Лондонската борса. Така те ще могат да купуват и продават акции на американския пазар.

Това включва пакет ценни книжа на над 3500 компании, включително Amazon, Apple и Nike. Потребителите няма да плащат такса, за да обменят лирите в долари.

Robinhood е основана преди 6 години от българина Владимир Тенев и неговия бизнес партньор Байджу Бат. Двамата се срещат в Станфордския университет. Преди да създадат тази компания те имат друга фирма - Chronos Research, която се предлага различни инструменти на хедж фондове и банки за изграждането на автоматизирани стратегии за търговия.

Самият Влад, както го наричат в Щатите, е роден в България, но напуска страната като дете през 1992 година заедно с родителите си. Те и двамата работят за Световната банка и настояват синът им да продължи да се развива във финансовия сектор.

През миналата година двамата попаднаха сред избора на уважаваното издание Fortune за най-успешните 40 предприемачи под 40 години.

Българинът, който според Fortune е сред най-успешните млади предприемачи в света

Българинът, който според Fortune е сред най-успешните млади предприемачи в света

Той е редом до Марк Зукърбърг и Евън Шпийгел, като ръководи компания за над $5 милиарда