Румъния спечели съдебното дело, заведено от собственика на фалиралия застраховател Astra Asigurari - нидерландската компания Nova Group Investments. Предявеният иск е в размер на €330 милиона, става ясно от информация, публикувана от от румънското министерство на финансите и цитирана от Romania Insider.

Делото е заведено от Nova Group през 2016 г. на основание подписано между Румъния и Нидерландия двустранно споразумение за осигуряване на справедливо и равнопоставено третиране на инвеститорите. Ищецът поиска компенсация за "систематичното унищожаване на неговите инвестиции в Румъния чрез прилагането на извънредни мерки от румънските власти, които противоречат на закона".

 Фалира румънски застраховател с клон в България

Фалира румънски застраховател с клон в България

Компанията има минимален дял у нас

Освен довеждането до фалит на застрахователя Astra, според инвеститора мерките включват още "криминална присъда по политически причини и нечовешко задържане на Дан Адамеску - собственик на групата компании, както и наказателното преследване на неговия син Александър Адамеску", заявиха представители на Nova Group в изявление за пресата.

Румъния обаче не беше призната за виновна по нито едно от обвиненията, повдигнати от Nova Group Investments.

Снимка 455526

Източник: iStock

През май 2014 г. Дан Адамеску - непрекият собственик на застрахователя Astra, който е сред най-богатите румънци, беше обвинен в подкупване на двама съдии, за да получи благоприятни присъди за своите компании в дела за несъстоятелност. През юни 2014 г. той беше арестуван, а след това местен съд го пусна под домашен арест.

През август 2015 г., Органът за финансов надзор (ASF) принуди застрахователната му компания да фалира. Проверките, извършени от ASF, разкриха, че Astra Asigurari е в лошо финансово състояние и че компанията е използвала парите на притежателите на полици, за да финансира други бизнеси, притежавани от Адамеску, включително неговия медиен бизнес, включващ вестник Romania Libera.

В началото на 2016 г., Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) започна да преследва Дан Адамеску за фалита на Astra. Прокурорите го обвиниха в лошо управление на компанията и получаване на облаги за себе си и групата от компании, които притежава. Бизнесменът почина през януари 2017 г., докато излежаваше присъда от четири години и четири месеца затвор за подкупване на съдии. Здравословното му състояние се е влошило, докато е бил в затвора, казват от семейството му.

Делото за подкуп, включващо семейство Адамеску, беше върнато от съдиите на DNA през февруари тази година, след като присъда беше отложена 26 пъти в продължение на две години и половина. За сравнение, максималният законов срок за това в Румъния е 60 дни, припомня G4media.

"Еврохолд" България предяви иск за над €500 милиона срещу Румъния

"Еврохолд" България предяви иск за над €500 милиона срещу Румъния

Искът е за неизпълнение на задължения и е подаден във Вашингтон