Руското правителство планира да въведе забрана върху износа на бензин от 1 март за период от шест месеца, т.е. до август вкл., съобщи за Интерфакс представител на вицепремиера Александър Новак. Предвижда се и повишаване на нормативите за продажба на дизелово гориво на борсата до 16%.

Източници на Интерфакс, запознати със ситуацията, казаха още, че правителството обмисля забрана върху износа на всички търговски бензини. Борсовите цени на бензина се покачват от 10 януари насам, когато се появиха първите слухове за излизане в ремонт на едно от съоръженията на руската петролна компания "Лукойл".

От компанията потвърдиха това едва на 12 януари, без да уточняват за каква инсталация става въпрос и колко време няма да работи.

Компания на бивш топ мениджър на "Лукойл" се премести от ОАЕ в Русия

Компания на бивш топ мениджър на "Лукойл" се премести от ОАЕ в Русия

Каква е причината

По-късно руското Министерството на енергетиката съобщи, че поради извънпланов ремонт на една от инсталациите за каталитичен крекинг на предприятие на "Лукойл", има спад в производството на бензин.

Въпреки това вицепремиерът Новак коменитара, че ситуацията на вътрешния пазар с доставките на бензин е стабилна, независимо от спирането на въпросната инсталацията.

Наблюдаваното увеличение на цените на бензина в страната в сегмента "на едро" не е голямо, цените на бензиностанциите (почти) не се повишават, казва обаче Новак.

"Износът на бензин "клас 5" е намалял с 32%, така че пазарът в страната е балансиран", уточнява от своя страна руският министър на енергетиката. По думите му, производството на бензин в останалите рафинерии, извън "Лукойл", се увеличава с 5%. "Всичко с горивата е под контрол", според руското енергийно ведомството.

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

Компанията преразглежда стратегията си у нас