Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction) ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода "Турски поток", предаде БГНЕС. Компанията беше главен изпълнител при изграждането на газопровода през Сърбия. 

IDC ще изгради над 100 километра газопровод от границата със Сърбия през територията на България. Компанията има опит в работата по подобни мащабни проекти. Тя ще използва машините и част от работниците, с които е построен "Турски поток" през Сърбия. Те ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите. Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския консорциум Arkad.

Кои са печелившите и кои са губещите от "Турски поток"?

Кои са печелившите и кои са губещите от "Турски поток"?

Газопроводът ще попречи на Европа по пътя към енергийната независимост, казват експерти

Договорът с изпълнителите вече е подписан. Изграждането на трасето през България е разделено между пет подизпълнители, които трябва да завършат построяването на две компресорни станции в България. Според информация на в. "Политика", руската компания е спечелила търга за изграждането на "Турски поток" през Сърбия като основен изпълнител, а един от техните подизпълнители е "Сърбиягаз" заедно с италианската Saipem. 

Участъкът на главния газопровод от България до унгарската граница, който ще доставя руски газ от Турски поток, е проектиран от италианско-сръбския консорциум Saipem-Srbijagas.

Първият 11-кимолетров участък от газопровода "Турски поток" през територията на България вече е завършен от местна компания, като проектът е на стойност 14,2 милиона евро. Очаква се строителството на втория участък от газопровода да бъде завършено до следващия отоплителен сезон.

Експерт: "Турски поток" ще носи на "Газпром" $500 милиона годишно

Експерт: "Турски поток" ще носи на "Газпром" $500 милиона годишно

Общо със "Северен поток" печалбата на компанията се оценява на $1,5 милиарда

През май 2017 г. руският "Газпром" започна изграждането на първия участък от тръбопровода "Турски поток", предназначен да снабдява Турция с газ. Друга част от тръбопровода, по който ще се доставя газ за държавите от южна и югоизточна Европа, е с дължина 180 километра и ще преминава през турска територия до границата със съседните страни. Капацитетът на всяка от двете отсечки на тръбопровода е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно.