Най-големият производител на диаманти в света - руската компания "Алроса" спира продажбата на диаманти за срок от два месеца. Причината за тези действия е опит да повиши спадащите цени, съобщава Bloomberg, цитирайки бележка на компанията, изпратена до нейни клиенти.

Търсенето на диаманти като цяло отслабна след края на пандемията, тъй като потребителите отново се насочиха повече към пътувания и различни изживявания, а глобалните икономически сътресения свиха разходите за луксозни покупки.

През последните седмици цените на диамантите започнаха да се сриват, оказвайки натиск върху големите миннодобивни компании да ограничат предлагането.

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

В момента градът е на финалната права за привличане на компанията

"Алроса", която всъщност се конкурира с гиганта De Beers за титлата най-голям производител на диаманти в света, засега спира продажбите на необработени диаманти през септември и октомври, надявайки се да обърне тенденцията на ценови спад.

Държавната руска компания "Алроса" е под американски и британски санкции, които бяха наложени веднага след началото на войната на Русия в Украйна. Продажбите на компанията поеха удар, след компанията насочи обемите си към Азия.

Стръмното понижение на цените вече се разпространява към по-малките продукти заради нарастващата конкуренция от изкуствено създадени диаманти.

Руската "Алроса" ще строи нова диамантена мина в Сибир

Най-големият производител на диаманти в света ще строи нова мина в Сибир

Инвестицията по проекта възлиза на $1,26 милиарда