Подразделението на Samsung за производство на лекарства залага, че вече бурно растящият пазар за съставки за биологични лекарства ще става още по-горещ, пише The Wall Street Journal.

Компанията ще инвестира почти $2 млрд. в нов "Супер завод", който ще бъде най-големият от своя тип, когато бъде завършен през 2022 г. Четвъртата фабрика на Samsung Biologics ще се разпростира на 230 хил. кв. м - или по-голяма от трите досегашни взети заедно и по-малко по-голяма от Лувъра.

Целта на корейската компания е да се възползва от безпрецедентното увеличение на търсенето, подкрепено от пандемията. Търсенето на нови и все по-сложни лекарства расте главоломно от началото на здравната криза. Пандемията показа колко зависими от Китай и Индия е традиционното производство на лекарства. Samsung произвежда биологични лекарства за някои от най-големите фармацевтични компании като Bristol-Myers Squibb и Roche Holding.

Първоначалните планове са били заводът да бъде далеч по-малък, казва през вестника главният изпълнителен директор Ким Тае-хан. Пандемията обаче кара фармацевтичните компании и правителствата да търсят диверсифицират производството. "Covid-19 за нас е повече възможност, отколкото криза", посочва той.

Поръчките на Samsung Biologics растат почти тройно до $1,5 млрд. през последното тримесечие. Скорошна сделка с GlaxoSmithKline отговаря за $370 млн. приходи през следващите две години, или около 60% от миналогодишните продажби. Компанията вече е сред най-големите в света, които произвеждат лекарства по поръчка.