Българският производител и дистрибутор на био храни в Европа Smart Organic ("Смарт Органик") изгражда производствена база за 7 милиона лева в Божурище. Това става ясно от консолидирания финансов отчет на дружеството към края на второто тримесечие на годината.

В началото на 2023 г. компанията стартира серия от инсталации в нови производствени мощности от една страна за увеличаване на производствения капацитет на съществуващите производства и в отговор на засиленото търсене на продуктите, а от друга - допълнително автоматизиране на някои от производствените процеси с цел по-голяма рентабилност.

Общо планираните инвестиции в машини, оборудване и сгради за 2023 г. възлизат на 13 млн. лв. (около 6 млн. в машини, както и допълнително 7 млн. лв. за изграждане на новата производствена база в Индустриална зона Божурище). Припомняме, че в интервю за money.bg изпълнителният директор на "Смарт Органик" Яни Драгов обяви предстоящата инвестиция в новата складова база. Тогава той обяви, че планираната инвестиция в обекта в Божурище е над 5 милиона лева.

Smart Organic: Втората ни складова и логистична база е почти готова, започваме строежа на трета - в Божурище

Smart Organic: Втората ни складова и логистична база е почти готова, започваме строежа на трета

Българската компания планира увеличаване на капацитета на основните си линии за производство на барове и курабийки

Инвестиционният проект в Божурище, се очаква да бъде звършен малко преди края на 2023 г. Проектът предвижда изграждане на нова производствена база с РЗП от 6000 кв.м , като в производствената част ще бъдат инсталирани линии за нови продукти, както и допълнителна линия за барове.

От документа става ясно, че активите на Smart Organic към 30 юни 2023 г. възлизат на 55.237 млн. лв., като се увеличават със 7.1 млн. лв. от началото на годината. Печалбата от оперативната дейност на компанията се увеличава до 7.187 млн. лв. при 3.934 млн. лв. в края на 2022 г.

Българската Smart Organic придоби 100% от нидерландската Amigos

Българската Smart Organic придоби 100% от нидерландската Amigos

През миналата година българският производител е отчел ръст на приходите от 60 милиона лева

"Смарт Органик" е основана през 2009 г. Една от най-популярните марки на компанията е Roobar. Всеки месец "Смарт Органик"  произвежда повече от 1 милион енергийни и протеинови барчета от плодове и ядки, на растителна основа, без добавена захар. Сред другите брандове на компанията са Dragon Superfoods, Bett"r, Kookie Cat и Био Класа.

Снимка 579334