Шоколадовите десерти, наредени до касите в супермаркетите в цветни опаковки, безспорно изглеждат много изкушаващо. Но надали човек би ги гледал по този начин, ако знае, че за производството им е платена горчива цена - трудът на стотици деца.

Някои подрастващи в африканската Кот д'Ивоар или популярна още като Бряг на слоновата кост са принудени да работят в ужасни условия срещу волята им, като събират какаови зърна, използвани по-късно от компаниите за производството на шоколадови изделия.

С това нещо някои свързват и един от лидерите на пазара - Mars. Именно тази истина е имало за цел да разкрие заведено срещу компанията съдебно дело в Калифорния, което иска да докаже, че деца осигуряват така необходимото за техните продукти какао, пише сайтът Quartz.

Според наскоро излязло съдебно решение обаче законодателството там не може да принуди производителя да разкрива подобна информация в етикетите на десертите си. И като правна причина за това се посочва, че "детският труд не може да бъде причина за влошаване на качеството на продуктите".

В своето решение федералният апелативен съд потвърждава, че принудителният детски труд е осъдителен и нарушава международните трудови стандарти. В същото време обаче Mars не може да бъде обвинена за това, че нарушава законодателството по отношение на етикирането, като не разкрива информация за използвания детски труд.

От компанията посочват в официалната си позиция, че е възможно техните вериги за доставки "да бъдат свързани с най-тежките форми на детски труд".

Mars, която доставя продуктите си като Snickers, Twix и M&Ms в 180 държави, включително и в България, купува какао основно от Кот д'Ивоар, където предприемачите в селското стопанство са известни със своите злоупотреби. 

От Бюрото за международни трудови дела към американското министерство на труда описват ситуацията в страната, както следва:

"Деца работят при условия на принудителен труд за какаови фермери. Някои родители продават децата си на трафиканти, други са отвлечени или пък се обръщат доброволно към трафиканти, които ги продават на фермери. Там те са принудени да работят в тежки условия.".

От Mars обаче настояват, че нямат задължения да посочват в своите етикети, че има възможност за добиването на какао за тях да е бил използван принудителен детски труд. И в продължение на това те посочват, че участието на деца в този процес "не представлява риск за потребителите на техните продукти".