Австралийската Westpac Banking Corp. беше обвинена в най-голямата измама, свързана с пране на пари и финансиране на терористични дейности в историята на страната, предаде Bloomberg. Към нея са отправени и обвинения, че не е успяла да засече трансфера на средства, които може да са използвани за трафик на деца.

Властите са посочили, че финансовата институция системно е нарушавала законите за пране на пари, като общият брой на нарушеняита ѝ е 23 милиона. Размерът на прехвърлените средства, които тя не е декларирала, е общо 7,5 млрд. щатски долара (11 млрд. австралийски долара). Голяма част от тях са осъществявани международно.

Десетки милиарди от износа на Австралия липсват. А виновна е статистиката

Десетки милиарди от износа на Австралия липсват. А виновна е статистиката

Каква е причината за това?

Обвиненията са поредния удар за банката, която в началото на ноември публикува най-слабия си финансов резултат за последните повече от десет години. Westpac Banking Corp. не е единствената финансова институция, засегната от тежки проблеми в Австралия. От началото на годината целият сектор изпитва затруднения и няколко главни изпълнителни директори вече изгубиха позициите си. Много от другите банки в страната също бяха обвинени в различни нарушения от местния регулатор.

"Тези нарушения е резултат от системни нарушения в регулаторната среда, безразличие от страна на висшия мениджмънт и неадекватен надзор от борда на директорите", коментираха от Австралийския център за отчитане на транзакциите и анализи (Austrac). "Те са се случили, защото Westpac е възприела ад-хок подход към прането на пари и управлението на риска по отношение на финансирането на терористични дейности."

Банката не е била способна да предостави подробна информация за поне 12 свои клиенти, които регулярно са извършвали транзакции с малки суми пари до Филипините и Югоизточна Азия. През последните почти десет години подобно поведение е индикатор за финансиране на дейности, свързани с експлоатацията и трафика на деца, посочват още от Austrac.

Най-голямото изпиране на пари на света: Danske Bank е предлагала злато за укриване на доходи

Най-голямото изпиране на пари на света: Danske Bank е предлагала злато за укриване на доходи

Общият размер на скандала, в който е замесена банката, е 220 млрд. евро

В един от случаите клиент на банката, осъждан за експлоатация на деца, е открил множество сметки, от които е осъществявал чести трансфери на малки суми пари. Банката обаче е идентифицирала само една от сметките му като негова.

Предишният рекорд за най-голям брой нарушения принадлежеше на Commonwealth Bank of Australia, която беше обвинена в 53 хил. закононарушения и глобена със 700 млн. австралийски долара. Присъдата ѝ доведе и до напускането на главния ѝ изпълнителен директор Иън Нарев.