Австралийският фонд BetaShares официално извади Tesla от списъка с устойчивите компании, които търгува, предаде Zero Hedge. Причината са "етичните провали" на производителя на електромобили.

"Тесла все още е лидер по отношение на въглеродни емисии, но наруши нашите екологични, социални и управленски индиактори, което доведе до премахването му", каза главният изпълнителен директор на фонда Луис Крос пред Business Insider. "През май миналата година в разгара на пандемията на коронавирус Tesla отвори отново фабриката си във Фремонт, Калифорния, въпреки заповедите на местните власти, което доведе до доста голям брой случаи. Новите доклади показват, че е имало значително по-голямо огнище, отколкото се съобщаваше по-рано."

Това действие се е обмисляло от BetaShares "от известно време". В крайна сметка фондът е загърбил инвестицията си от 60 млн. долара в компанията на Мъск след няколко удара върху репутацията ѝ.

"Германските медии съобщават, че фабриката на Tesla в Бранденбург ще консумира около 3,6 милиона кубически метра вода годишно, което е около 30% от общата вода в региона", каза Крос. "Някои експерти смятат, че това ще доведе до ограничения за питейната вода."

Компанията беше обвинена и във връзки с Lens Technology, която е обвинена в използване на принудителен труд на представители на уйгурското малцинство в Китай.

"В края на краищата това са неща, за които всъщност не искаме да правим компромиси", заключава Крос.