Всеки е чувал за компании като Microsoft, Apple, McDonald's или Inditex. Малко хора обаче се замислят как точно са започнали пътя си техните основатели и как са създали своите многомилиардни империи. Това са историите на едни от най-големите и смели икономически начинания на нашето време.

Зад всяко от тях стои човек, който не се страхува да рискува и да развие собствена ниша в бизнеса. Така че следващия път, когато имате съмнения дали да стартирате бизнес, не забравяйте, че всеки успех започва с една малка стъпка. Само така може да се стигне до "Компании, която предизвиква възхищение", пише Fortune.

Истинският "Бедняк милионер“, който създаде бизнес империя за $112 милиона

Истинският "Бедняк милионер“, който създаде бизнес империя за $112 милиона

Необикновена история на успеха, започваща от един бедняшки индийски квартал

ТОП 5 на едни от най-успешните световноизвестни бизнес империи

Apple

Стив Джобс, заедно със свои сътрудници, основава Apple през 1976 г. с цел да направи персоналните компютри по-достъпни. По онова време той не знае колко известна ще стане тази компания, заедно с нейната марка.

Днес Apple е безспорен лидер на пазара, а продуктите й се превърнаха в истински култ за много хора. Печалбата на бизнес империята е 300 хиляди долара на минута, а годишната е многократно по-висока от приходите на всички конкуренти взети заедно. Понякога в банковата сметка на Apple има повече пари, отколкото в държавната хазна на САЩ. Мащабът на продажбите на iPhone и други продукти нараства всяка година.

Снимка 617861

Източник: iStock Images

McDonald's

Най-популярният в света ресторант за бързо хранене е основан от двамата братя Мак и Дик Макдоналд. McDonald's се превърна в пионер сред веригите за бърза храна. Първият ресторант на McDonald's отваря врати през 1940 г. в Калифорния. Всичко започва с един незабележим местен ресторант, но предприемчивият бизнесмен Рей Крок вижда огромния потенциал на компанията и купува от братята правото да действа като франчайз агент. Когато за първи път се запознава с Макдоналд, Крок е на ръба на фалита.

Още през 1955 г., след като отваря първия си McDonald's, предприемачът започна да печели отлични пари. През 1961 г. Рей Крок най-накрая купува бизнеса, тогава оценен на 2,7 милиона долара, и започва да го разширява. През 1965 г. в САЩ има 700 подобни заведения.

Първите, които опитват известните хамбургери извън Съединените щати, са жителите на Канада - популярната верига отваря ресторант там през 1967 година. По-нататъшното развитие на компанията е доста бързо, а днес McDonald's е представен в над сто страни по света и има повече от 35 000 търговски обекта. Над 70 милиона души посещават веригата за бързо хранене ежедневно.

Walt Disney

Днес Disney е не само супер хитови филми за цялото семейство, но и една от най-големите развлекателни бизнес империи в света. В допълнение към няколко филмови и звукозаписни студия на Walt Disney Productions, компанията притежава списания, вестници, огромни увеселителни паркове по целия свят и телевизионна мрежа.

Марковите им сувенири се продават в над 500 магазина. Компанията дори си има собствени хокейни и бейзболни отбори. Всяка година конгломератът носи на собствениците до 20 милиарда долара. За почти сто години история компанията е успяла да спечели голямата любов на хората, предимно благодарение на хитовите анимационни продукции.

Уолт Дисни започва да рисува още на 7-годишна възраст, като силата са му комиксите и карикатурите. Художникът изкарва курс в Академията за изящни изкуства, а началото на великата му империя е положено в малко гаражно студио, в което са изрисувани първите му шедьоври.

През 1924 г. Уолт Дисни пуска първата карикатура от поредицата за приключенията на "Алиса в страната на чудесата" по творбите на Луис Карол.

Снимка 280357

Източник: iStock

Hilton

Конрад Хилтън иска да стане банкер, а става... милионер. Когато навършва 31-години решава да се присъедини към хотелиерския бизнес. Първият хотел от световноизвестната верига Dallas Hilton отваря врати през 1925 г. в Тексас. Собственикът се заема сериозно със задачата да го направи най-добрият в страната, в резултат на което наистина съдава една от най-добрите хотелски вериги в света.

Двадесетте години на миналия век в Съединените щати са белязани от Голямата депресия и много предприятия затварят, но не и Hilton. Конрад ипотекира бизнеса на кредиторите си, но 5 години по-късно го изкупува обратно. А през 1954 г. се осъществява най-голямата сделка за хотелиерския бизнес - Конрад Хилтън придобива конкурентна компания Statler Hotels за 111 милиона долоара. Останалото, както се казва, е история.

Dell

Историята на компютрите на Dell е наистина вдъхновяваща. Майкъл Дел изобщо не е някой изключителен студент, но на 12 години печели първите си сериозни пари - 2000 долара от продажбата на списания. Той изпраща оферти с призив за безплатен двуседмичен абонамент. Така Майкъл се запознава с техниката на директните продажби, която в бъдеще се превръща в основна концепция на неговата компания.

Дел основава компанията си на 19 години, като инвестира само 1000 долара. Dell не работи с посредници и не използва складове, а сглобява компютри предимно по поръчка, предлагайки много бонуси на всеки, включително постоянна поддръжка на услуги.

Благодарение на тези бизнес тактики, Dell бързо се печели и голямо признание признание - през 2005 г. той взема първата позиция в рейтинга на "Компании, които предизвикват възхищение" на изданието Fortune.

Паднали гиганти: Nokia - възход и крах

Паднали гиганти: Nokia - възход и крах

Финландската компания превзе света на мобилните технологии, но прогресът я изпревари фатално