Японските автомобилни производители Toyota и Mazda задълбочават сътрудничеството си, пише CNBC. Двете компании вече работят заедно, следвайки тенденцията в индустрията.

Сега Toyota и Mazda ще създадат нов венчър, който ще разработва технология за електрически автомобили, за да успеят да настигнат европейските си конкуренти и, разбира се, Tesla. Заедно с тях ще работи и Denso - най-големият доставчик на Toyota. Последната компания ще притежава 90% от акциите, а останалите две - по пет процента.

Политиците в основните пазари - като например Китай, агресивно се опитват да наложат цялостна промяна на индустрията, като оставят автомобили с конвенционални двигатели с вътрешно горене в миналото за сметка на електрическите коли.

През август Toyota придоби пет процента от Mazda, а двете компании обявиха, че ще построят общ завод в Съединените американски щати.

В момента нито един от двата автомобилни производители не продават изцяло електрически леки автомобили. Според Toyota причината е, че е в цената, както и в капацитета на батериите и времето за зареждане.

След обявяването акциите на Mazda се повишиха с 3 пункта, а тези на Denso - с 1.5%. Цената на дяловете на Toyota останаха без промяна.