Един от най-старите и най-големи туроператори в България - "Алфатур", обяви своя фалит.

Компанията излезе с официално съобщение на своята интернет страница, в което заявява, че прекратява дейността си.

"В резултат на революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Република Турция, "Алфатур" загуби основните си дестинации, които съставляват около 80% от нашия бизнес. Едновременно с това, агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ. Тези, както и други негативни фактори и тенденции в туристическите дейности, доведоха до значителен спад на оборотите и ликвидността на агенцията", обясняват от "Алфатур".

От компанията са взели решение да не рискуват с намаления си финансов капацитет да изпращат туристи за коледните и новогодишните празници. Ето защо всички, които са закупили пакети, ще получат парите си обратно. 

Застрахователят на "Алфатур" смята, че туроператорът е фалирал умишлено

Застрахователят на "Алфатур" смята, че туроператорът е фалирал умишлено

Все още не могат да се свържат с агенцията

Обезщетенията за клиентите са гарантирани от застраховката "Отговорност на туроператора", която той има със застрахователно дружество "Евроинс".

От застрахователя потвърдиха за сключената застраховка, която покрива възстановяване на сумата за пътуването. Общата максимална сума за обезщетение по полицата е 1.4 милиона лева. 

Представител на компанията коментира пред Money.bg, че сумата е презастрахована и напълно гарантирана. Същевременно не се очаква пълното й използване.

Претенции могат да бъдат заведени във всеки офис на "Евроинс". 

"Алфатур" има 18-годишен опит на българския пазар, по време на който е обслужила над 150 000 клиенти.