Унгарската петролна и газова компания MOL води преговори за заплащане на транзита на руския петрол през Украйна, съобщиха за Интерфакс от компанията.

"Транспортирането на петрол по тръбопровода "Дружба" е преустановен за няколко дни, доколкото знаем, поради технически проблеми на банките, свързани с плащането на транзитна такса от руската страна. Независимо че MOL разполага с петролни запаси за няколко седмици, компанията работи за разрешаване на ситуацията, и също така преговаря за поемане плащането на транзитните такси през Украйна", коментират от унгарската компания.

Малко по-рано от руската компания "Транснефт" съобщиха, че от 4 август са спрени транзитните доставки на руски петрол през територията на Украйна, поради посочените причини.

По южното разклонение на петролопровода "Дружба", преминаващ през територията на Украйна, доставките на петрол се извършват по посока на европейските рафинерии в Унгария, Словакия и Чехия. Това става въз основа на дългосрочно споразумение между "Транснефт" и украинската "Укртранснафта", за предоставяне на услуги за транспортиране на петрол при условията на 100% предплащане. Услугите се предоставят на основата на заплатените обеми.

Транзитът на петрол по северното разклонение на петролопровода "Дружба", през Беларус в посока Полша и Германия, върви нормално.