Volvo Group и Шведската транспортна администрация стартират проект за изграждането на електрическа пътна отсечка, по която транспортните средства ще могат да се зареждат автоматично по време на движение. Тя ще бъде оборудвана с wireless технология, чрез която батериите, вградени в превозните средства, ще се зареждат директно по време на преминаване по трасето. Методът е наречен индуктивно зареждане. Така чрез оборудване, вградено в пътя, енергията се прехвърля безжично към долната част на машината, където са разположени батерии.

Дължината на тестовата отсечка в Гьотеборг ще бъде между 300 м и 500 м, като при преминаване по нея превозните средства ще се зареждат непрекъснато, по време на движение, чрез прехвърляне на енергия от електрическата мрежа към автомобилите. С въвеждането на подобни, иновативни технологии Volvo Group има за цел да спомогне за постигането на по-устойчиви транспортни решения, които да сведат до минимум вредното въздействие върху околната среда.

"Превозните средства, които могат да се зареждат директно от пътя по време на движение са революционна стъпка в развитието на транспортната индустрия, а и по посока опазване на околната среда. С нетърпение очакваме да проучим тази възможност заедно с Гьотеборг и да направим следващата крачка към създаването на по-умен обществен транспорт", каза Никлас Густавсон, Изпълнителен вицепрезидент, Устойчиво корпоративно развитие и връзки с обществеността във Volvo Group.

През последните години Volvo Group работи с хибридни автобуси - с традиционен дизелов двигател, който се допълва от електрически двигател с цел намаляване на емисиите на CO2. Хибридните автобуси Volvo Plug-In са вече в експлоатация, като тяхното зареждане също е безконтактно, но изисква превозните средства да спират на точно определени места за зареждане на батериите.