Цената на лука във Филипините сега най-вероятно е станала най-високата в света.Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от филипинското министерство на земеделието. Филипинският лук е може би най-скъпият в света.

Цената на червения лук в страната достигна 650 песо (близо 12 долара) за килограм, което е около три пъти повече от цената на пилешкото месо и с около 25% повече от цената на говеждото", пише агенцията.

В страната има недостиг на "всичко - от сол до захар", като лукът е една от храните, които също са дефицитни. При това, въпреки високата реколта от зеленчука от 238 хил. тона, прибрана през 2022 г., това не е достатъчно.Всеки месец държавата се нуждае от около 20 000 тона лук за вътрешно потребление.

Властите в страната обвиняват прекупвачите за кризата с лука. Уточнява се, че те изкупуват продукция от земеделски производители и я складират за увеличаване на търсенето. Производител на лук например казва, че е бил принуден да продава продукти с отстъпка от 60% до 80% на тези, които имат складове и хладилници, каквито той няма.

Най-големият магазин на Ikea в света отвори врати във Филипините

Най-големият магазин на Ikea в света отвори врати във Филипините

Компанията има повече от 460 физически магазина на около 60 пазара в светa