Прогонени от тежките данъци и огромните социалноосигурителни вноски, гръцките предприятия и свободните работници продължават масово да напускат страната. Двете най-предпочитани дестинации за гръцкия бизнес са Кипър и България, като все повече гръцки фирми се местят там, пише гръцкия вестник Kathimerini.

Броят на гръцките предприятия регистрирани в Кипър е нараснал със 77% през миналата година, а тенденцията се запазва и през тази. Гръцките фирми и фрийлансъри, насочили се към Кипър, се увеличават от 1012 през 2015 г. до 1799 през 2016 г. Така само за 4 години - от 2012 г. до 2016 г., броят на гръцките фирми в Кипър е нараснал до 5200, показват официалните данни.

България е отбелязала 30% годишно увеличение на броя на гръцките фирми и свободни работници, регистрирани през първата половина на годината.

Както в Кипър, така и в България, данъчните ставки и социалноосигурителните вноски са далеч по-ниски, отколкото в Гърция. Гръцки предприемач, преместил се в България, разказва, че този ход го е спасил от натрупване на огромни дългове към доставчици и банки и закриване на бизнеса му.

Той споделя, че е трудно да прави бизнес с гръцки фирми, защото те са предупредени от данъчните власти да не приемат на български фактури, тъй като няма да бъдат признати от гръцката държава.

Засега обаче инспекциите за гръцкия бизнес в България са случайни, тъй като все още няма споразумение за обмена на данни между двете страни. Източници казват, че данъчната администрация иска съгласието на такова споразумение да бъде съобразено със стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Проверките се извършват главно в митническите служби, докато наскоро има проверки на автомобили, които са променили регистрационните номера. Временните проверки на 500 автомобила, които са придобили български номера през втората половина на 2016 г., показват, че това е направено така, че собствениците да спестят пари от високия пътнически данък в Гърция и от увеличение на данъка върху доходите въз основа на техните активи.

Последните цифри показват, че в България има около 15 000 гръцки компании, въпреки че заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу заяви по-рано този месец, че 8 от 10 гръцки фирми в България имат данъчна регистрация, но нямат дейност, за да избегнат данъците.