Китайският телекомуникационен гигант China Unicom се похвали със своя милиарден абонат, като така стана втората местна компания в сектора с подобно постижение, съобщава The Register.

Официалните данни на оператора показват, че в края на януари той е имал 1,001 млрд. потребители, от които 263 млн. използват 5G услуги, а над 505 млн. са всъщност IoT устройства (те са изключително масово навлезли на китайския пазар - б.р.).

Китай тества 6G от Космоса с нов сателит

Китай тества 6G от Космоса с нов сателит

Целта е новата генерация мрежи да бъдат в експлоатация около 2030 г.

За момента лидер е China Mobile, която първа премина 1-милиардната бариера. Според последните данни телекомът има над 990 млн. мобилни абонати (от които - 789 млн. на 5G), както и още 300 млн. с фиксирана услуга.

China Telecom има 409 млн. мобилни абонати (321 млн са с 5G) и 191 млн. плащащи за фиксирана услуга.

Общо говорим за 1,373 млрд. 5G абонамента - макар със сигурност голям процент от тях да са на потребители с повече от една SIM карта, служебни устройства и т.н., все така това е впечатляваща цифра.

The Register отбелязва, че постижението носи позитиви и за телекомите по света - в Китай операторите използват популярното в бранша решение за облачна инфраструктура OpenStack, като отворената му архитектура позволява модификациите, направени заради огромното мрежово натоварване, да се използват и другаде.