Адам Нюман някога се хвалеше, че иска да стане първият трилионер в света. Излизайки от WeWork, на която е съосновател, той едва достига $1 милиард, пише Bloomberg.

Но все пак ексцентричният предприемач постига невероятна възвръщаемост от бизнес, който никога не е излизал на печалба. Според съобщения в агенцията и други медии той е подписал споразумението в SoftBank, която ще изкупи от него акции за $1 милиард. Нюман ще получи и $185 милиона консултантска комисионна. Така оценката на WeWork пада до едва $8 милиарда при $47 милиарда в началото на годината, когато японският конгломерат направи вложение.

Самият Нюман ще излезе от борда на компанията, но пък ще има право да определи двама от директорите.

В същия момент WeWork обмисля съкращаването на около 2 000 души, като крайното решение ще бъде взето след официалното прехвърляне на акциите. Спешната финансова инжекция идва само два месеца след подоготвката за първично публично предлагане. По-рано т.г. някои банкери прогнозираха, че компанията може да струва до $65 милиарда, като подобни сметки оценяваха дела на Нюман на $14 милиарда.

След публикуването на проспекта обаче инвеститорите започнаха да се съмняват в бизнес модела на компанията, която предоставя офис пространства, огромните ѝ загуби и ексцентричното поведение на Нюман.

При приключване на сделката SoftBank ще притежава между 60% и 80% от компанията, която ще получи инжекция от $5 милиарда нов дълг, за да оцелее. Японският конгломерат ще налее и $1,5 милиарда капитал и ще изкупи акции от съществуващите акционери за до $2 милиарда. Без тези средства компанията щеше да остане без кеш до края на ноември.

Собственикът на WeWork свика комисия по предложените от SoftBank $5 милиарда

Собственикът на WeWork свика комисия по предложените от SoftBank $5 милиарда

Досега конгломератът е налял 10 милиарда в WeWork