След месеци на обмисляне, YouTube потвърди, че стартира платена музикална услуга. Music Key ще дебютира следващата седмица в пробна версия.

Услугата дава възможност на потребителите да слушат онлайн музика с високо качество без реклами, пише The Verge, цитиран от "Фокус".

„Артисти и фенове направиха YouTube най-голямата музикална услуга в света", казва Кристоф Мюлер, директор на отдела за глобално партньорство на притежаваната от Google компания.

„Искаме да продължим да развиваме YouTube като най-доброто място за връзка между артисти и публика", изтъква Мюлер.

Целта на услугата е да капитализира позицията на YouTube на най-голяма услуга за онлайн стрийминг, предлагайки нови инструменти както за абонати, така и за безплатно ползване.

YouTube започва да представя различни нови възможности за потребители, които искат да слушат музика. Сред тях е нова музикална таблица за Android, iOS и персонални компютри, която прави персонализирани препоръки за музикални видео клипове, плейлисти и най-слушани изпълнения.

Страницата ще представя и цели албуми по напълно нов начин, показвайки дискографията на артистите заедно с музкални клипове и свързано съдържание.

Първоначално Music Key ще бъде достъпна в САЩ и шест европейски държави.

Това е първото сериозно усилие да се създаде нов продукт около съдържание, което вече е публикувано в YouTube. Компанията отложи няколко пъти старта на новата услуга, затруднявайки се да създаде концепцията й така, че да е достатъчно привлекателна, за да се заплаща, като в същото време не нарушава основната услуга на YouTube.