Американският автомобилен концерн General Motors оцени разходите във мръзка с прекратяване на бизнеса в Русия през 2022 г. на общо 657 милиона долара, съобщи Интерфакс.Както се съобщава във финансовите отчети на компанията, сумата включва отписването на нетните инвестиции и прехвърлянето на натрупаните загуби от трансфер към печалба.

Концернът отбелязва, че от март 2022 г. е спрял доставките на превозни средства и компоненти за Русия, Беларус и други държави, попадащи под санкции във връзка с военната операция в Украйна.

До март 2022 г. GM доставяше от САЩ в Руската федерация премиум моделите Chevrolet и Cadillac. Техните общи продажби, по данни на Асоциацията на европейския бизнес, през 2021 г. са били 3423 броя, което е нарастване от 1,7 пъти спрямо пандемичната 2020 година. От април 2022 г., американската компания прекрати поданато на данни към асоциацията за продажбите си на руския пазар.

Всъщност още няколко години по-рано GM вече значително намали присъствието си в Руската федерация, ограничавайки производството на автомобили в завода си в Санкт Петербург през 2015 г. А в края на 2020 г. предприятието беше продадено на южнокорейската Hyundai.

General Motors прекрати бизнеса си в Русия

General Motors прекрати бизнеса си в Русия

Компанията обяви, че спира износа си за страната