Заради увеличеното търсене, Amazon беше изправена пред нуждата да изстреля броя на служителите си, като средно дневно компанията е назначавала по 1,4 хил. души глобално, предаде New York Times.

Общият брой на новонаетите от гиганта е 427 300 служители в периода между януари и октомври тази година, като увеличи работната си сила до над 1,2 млн. души души в световен мащаб, което е ръст 50% в сравнение с година по-рано. Така броят на работниците сега се доближава до този на населението на Далас например.

Брюксел излезе с обвинение срещу Amazon, което може да струва на гиганта $28 милиарда

Брюксел излезе с обвинение срещу Amazon, което може да струва на гиганта $28 милиарда

Според ЕС компанията злоупотребява с доминиращата си позиция на пазара на онлайн търговия

Още по-впечатляващо е представянето на компанията от юли досега, като в този период тя е назначила 350 хил. служители, или 2800 на ден. Повечето са били складови работници, но Amazon е наела и софтуерни инженери и хардуерни специалисти, които да работят за облачните ѝ услуги и стрийминга.

Мащабът на HR кампаниите на гиганта е дори по-голям, отколкото може да изглежда, тъй като цифрите не отчитат служителите на половин работен ден нито временно наетите 100 хил. души по време на черния петък. Те също така не включват това около 500 хил. шофьори за доставки, които са подизпълнители, а не директни служители на Amazon.

Бързият ръст на служителите на Amazon е ненадминат в корпоративната история на САЩ. Компанията остави зад себе си предишния рекордьор Walmart, който назначи 230 хил. служители в рамките на година преди две десетилетия. Също зад Amazon остава и изстрелването на персонала на военната промишленост на страната през Втората световна война.

Amazon влага почти $3 милиарда в облачен център в Индия

Amazon влага почти $3 милиарда в облачен център в Индия

Така общите инвестиции на гиганта в страната ще станат почти 10 млрд. долара

Нещо повече, ако този темп на назначаване на работници продължи, Amazon ще задмине Walmart за по-малко от две години, с което ще се превърне в най-големия частен работодател в света. В момента Walmart има около 2,2 млн. служители.

"Назначават като луди", каза Нелсън Лихтенщайн, историк на труда в Калифорнийския университет. "Нито една американска компания не е наела толкова много работници толкова бързо."