Най-голямата европейска индустриална група, представляваща бизнеса с алуминий - European Aluminium, разполагаща със 75 членове, представляващи над 600 завода в 30 европейски страни, се обяви твърдо против руския внос на ключовия метал. Индустриалците се обединиха с твърд призив към Брюксел да разшири режима на санкции срещу Москва с изявлението, че съюзът може да съществува безпроблемно без руските алуминиеви продукти, предава Reuters.

"Става все по-трудно и по-трудно да се оправдае продължаващото изключване на производителите на алуминий от обхвата на санкциите на ЕС срещу Русия. Бихме могли да живеем безпроблемно без тях", заяви в петък Пол Вос, генерален директор на European Aluminium.

Снимка 349804

Източник: Rusal

От своя страна, руската компания "Русал", която е най-големият производител на алуминий в света извън Китай, заяви, че основните жертви на подобна мярка ще бъдат европейските потребители. Този месец ЕС обсъжда планирания 14-ти пакет от санкции срещу Русия, но досега алуминият не е споменат в предложенията на Европейската комисия.

Европа ще се бори  със САЩ за алуминий, ако ЕС забрани вноса му от Русия

Европа ще се бори със САЩ за алуминий, ако ЕС забрани вноса му от Русия

Алуминият е една от основните суровини за производство на електрически превозни средства

Групата призовава за забрана на вноса в ЕС на руски алуминиеви слитъци, плочи и заготовки, като в същото време предлага мерките да включват и непряк внос на руски алуминиеви слитъци чрез полуготови продукти от трети страни.

От "Русал" заплашват, че предложените мерки ще засегнат малките и средни компании надолу по веригата в ЕС. "Русал" оперира в Европа повече от 20 години. 

Брюксел вече има забрани за произведените в Русия алуминиеви проводници, фолио и тръби, но вносът на руски алуминиеви слитъци, плочи и заготовки, който представлява 85% от вноса на руски алуминий в ЕС, на този етап отсава изключен от санкциите. Припомняме, че САЩ и Великобритания вече забраниха вноса на руски алуминий.

European Aluminium лобира в ЕС за забрана на произведения в Русия алуминий заради нахлуването на Москва в Украйна, като същевременно подчертава, че санкциите трябва да избягват компанията "Русал", която има операции в Ирландия, Швеция и в други страни.

Вносът в ЕС на произведен в Русия първичен алуминий през 2023 г. е намалял с 45% до 1,25 милиарда евро, като на Русия се пада 8% от вноса на алуминиеви слитъци в съюза, посочват от индустриалната група.

Румънския производител на алуминий Alro подписа договор с Airbus

Румънски производител на алуминий подписа договор за производство на самолети с Airbus

През последните 20 години румънската компания е инвестирала близо $1 милиард в бизнеса си