Американският авиорегулатор даде сигнал, че завръщането на Boeing 737 MAX в небесата може да се забави повече, отколкото авиокомпаниите очакваха, пише BBC.

Самолетите от модела спряха полети през март след две катастрофи, при които загинаха 346 души. В четвъртък представители на авиорегулаторите от редица страни се събраха, за да обсъдят ситуацията и след срещата директорът в САЩ Дан Илуел заяви, че е готов да остави самолетите на земята дори и година, ако това е нужно.

По-рано тази седмица главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл Олиъри заяви, че очаква 737 MAX да полети отново в края на юни или в началото на юли. Запитан дали тези очаквания са реалистични, Илуел посочи, че дори е малко вероятно дори и през октомври забраната да бъде вдигната.

Самата Boeing съобщи, че е готова с програмното обновление на Manoeuvring Characteristics Augmentation System (Mcas) - системата, която се свързва с двете катастрофи. Засега обаче промяната в софтуера не е предадена на регулаторите за одобрение.

Boeing отчаяно се нуждае 737 Max да лети отново, но това изглежда няма да стане скоро

Boeing отчаяно се нуждае 737 Max да лети отново, но това изглежда няма да стане скоро

Проблемът за компанията може да се окаже по-голям от очакваното