Служителите в Сингапур са най-бързите в света, когато става въпрос за усвояване на нови умения, свързани с изкуствения интелект (AI). Това показват данните от последния доклад на LinkedIn за бъдещето на сравнително новата технология, цитирани от CNBC.

Докладът, който събира данни от 25 държави, показва категорично, че Сингапур има най-високата "степен на разпространение" - делът на членовете, добавящи умения за AI към своите профили, е нараснал 20 пъти от януари 2016 г.

Това е значително по-високо от глобалното средно осем пъти, каза LinkedIn пред CNBC Make It. Финландия (16x), Ирландия (15x), Индия (14x) и Канада (13x) завършват първите пет страни с най-висок процент на разпространение на умения за изкуствен интелект, според доклада.

Какво да правим ако AI анулира дебитната/кредитната ни карта?

Какво да правим ако AI анулира дебитната/кредитната ни карта?

Разясненията на финансовите експерти

Според експертите от LinkedIn Сингапур отдавна е "плодородна почва" за AI. Причината -  "здравата дигитална инфраструктура на страната, силна рамка за защита на интелектуалната собственост и процъфтяваща екосистема от фирми за рисков капитал и т. нар. "ангелски инвеститори".

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Страната се радва на изключително бърз растеж в разработването и приемането на AI, подхранван от стартиращи фирми и редица бизнеси през годините.

Снимка 598851

Източник: iStock

Нови умения

Петте най-бързо развиващи се умения, свързани с изкуствения интелект през 2022 година, намекваха за появата на генеративен изкуствен интелект, според LinkedIn. Това включва умения, свързани с отговарянето на въпроси, които са нараснали с колосалните 332%.

ChatGPT предизвика нова вълна от интерес към технологиите за генеративен AI (GAI) през изминалата година и големи технологични фирми като Google и Microsoft оттогава се стремят да внедрят AI в своя бизнес.

LinkedIn, която е собственост на Microsoft, този май стартира функции, които позволяват създаването на генерирани от AI съобщения за набиране на персонал, длъжностни характеристики и потребителски профили.

Способността на генеративния AI да създава текст, изображения и друго съдържание в отговор на човешка информация предизвика нови страхове от замяната на работни места с технологии.

Доклад на Goldman Sachs установи, че 300 милиона работни места по света могат да бъдат засегнати от AI и автоматизация. Сред тях са офис служители и работници, свързани с администрацията.

45% от уменията на учителите, например, са "потенциално застрашени от генеративния AI.

"Новите инструменти на GAI предоставят възможност за потенциално облекчаване на натоварванията и подпомагане на професионалистите, като учителите, да се съсредоточат върху най-важните части от работата си", пише LinkedIn.

AI със сигурност ще промени начина, по който много от нас вършат работата си, както и времето, което отделяме за задачи, които потенциално могат да бъдат подпомогнати от AI.

Преподавателите навярно ще могат да се възползват от по-добро планиране на занятията, разработване на учебни програми и различни нови обучения. Към днешна дата 53% от уменията на учителите все още трябва да се изпълняват единствено от хора.

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

Професии, които потенциално могат да бъдат вършени в голяма степен от A:

  • Софтуерен инженер: 96%
  • Представител за обслужване на клиенти: 76%
  • Касиер: 59%
  • Продавач: 59%
  • Учител: 45%
  • Мениджър на събития: 39%

"AI със сигурност ще промени начина, по който много от нас вършат работата си и времето, което отделяме за различни задачи, които потенциално могат да бъдат подпомогнати от генеративен AI", подчертават от LinkedIn.