Никога не знаеш как един ден лятната работа от студентските години ще ти помогне в кариерата. Това е особено вярно за Александър Тонев, софтуерен инженер в Bosch Digital, който в една от ваканциите между лекциите, работи в завод за производство на автомобили и това се оказва полезен опит в работата му днес.

И въпреки че колите безспорно са били най-интересното в завода, Александър не е гледал толкова самите коли, колкото процесите във фабриката. По ирония на съдбата днес, като софтуерен инженер в Bosch Digital, Александър работи по софтуер, който прави десетки фабрики на Бош "по-умни" и ефективни. За своята работа Александър разказва и в най-новата кампания на Bosch Digital, в която служителите са не просто инженери, които създават софтуер, а те са тези, чийто продукт помага за развитието на редица индустрии по цял свят.

Началото

Нека върнем лентата доста по-назад. Александър е между втори и трети курс в Техническия университет и търси възможност как да оползотвори лятната ваканция преди да започне новата учебна година. "С приятели от Димитровград - моят роден град, се събрахме и решихме да отидем в Англия", разказва той. Там работи в няколко фабрики и както по-късно ще ни разкаже, това се оказва по-ценно, отколкото първоначално изглежда.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Около година по-късно се явява на първото си интервю за стажантска позиция - в Bosch Digital. Разбира за възможността от приятел в компанията. Подборът включва тест и техническо интервю. 150 души се борят за две позиции. Единият от приетите е именно Александър.

Още на третия месец той започва да работи по софтуера за управление на фабриките на Бош - проект, в който днес е на старша позиция въпреки 26-те си години. Проектът е изключително мащабен и по него работят десетки колеги както от нашата страна, така и от чужбина. Програмният продукт се използва в над 100 завода на Бош с повече от 1000 производствени линии.

"Поумняването" на заводите

"Софтуерът ни интегрира и управлява всички етапи на производствения процес", обяснява Александър. "Представете си, че искате да произведете пералня. Нашият софтуер гарантира, че заводът има налични всички необходими компоненти, управлява планирането на производството и оптимизира сглобяването. Той определя точния брой части, необходими за конкретни дати, разпределя задачите на подходящите производствени линии и следи целия процес, за да осигури ефективност и минимизиране на грешките."

Следят се наличности, капацитет и натоварване на екипите, които обслужват производствените линии и така във всеки момент е ясно докъде е стигнало производството на всеки един продукт.

Точно тук идва на помощ и наученото от Александър по време на работата в Англия: "Бях видял как работят процесите - как се минава през различните поточни линии, докато се получи готовият продукт и т.н. Днес това ми помага да разбера различните функционалности на продукта и да си представя ясно логическите стъпки при разработването на всяка следваща автоматизация на производствените процеси. Работата ми се улесни".

През миналата година, заедно с екипа си, Александър се е изправил пред отговорната задача да актуализира техническата инфраструктура на продукта, без това да доведе до сътресения в производствените цикли в заводите. Всичко преминава успешно, като ключът се крие както във вече натрупания опит на Александър, така и в наученото от обученията за използване на облачни услуги, генеративен изкуствен интелект и други, с които той надгражда и развива уменията си.

И създаването на софтуер е отборен спорт

Александър винаги е имал интерес към програмирането - учил е информатика в гимназията, а по-късно завършва Техническия университет в София. Освен това, обаче, в родния Димитровград времето му е било поделено между уроците и тренировките по футбол. В продължение на 10 години 6 дни от всяка негова седмица са включвали няколко часа на стадиона.

"Бях в екип от хора и винаги сме се борили да постигнем нещо заедно - футболът е отборна игра. Това наистина ми помогна и в работата. Второто нещо е дисциплината - благодарен съм на треньора ми, защото той много държеше на нея. Научих се на постоянство", разказва той.

И сега той отделя даже още повече време на друг "отборен спорт" - работата в наистина шарен екип, ангажиран със сериозни проекти. Александър е категоричен, че "атмосферата в отбора" на Bosch Digital е отлична и е усетил това още от първите си стъпки като стажант.

"Моят ментор беше много добър - помагаше ми със задачите, имах лекции с него почти всеки ден. Видях, че самата среда е изключително приятелска и всеки е готин по свой си начин. С удоволствие ходех в офиса, за да се запознавам с нови колеги", разказва той.

Снимка 670128

Източник: Bosch Digital

За времето си в Bosch Digital е минал през различни екипи, но мнението му не се променя.

Какво го очаква през следващите години? Александър работи над това да се развива като успешен technical lead в компанията, но освен това иска да посвещава времето си и на подготовка на млади таланти - и вече има успешен опит с обучаването на стажанти: "Казах си - добре, някой ми е дал нещо, сега съм длъжен да предам същото".

Не се знае - може на стаж да дойде следващият талант с големи мечти, който не се страхува от предизвикателствата на работното място, пък било то и сред машините в някой завод. Случвало се е вече.