Метрото е един от най-удобните и популярни видове обществен транспорт в съвременните мегаполиси по цял свят. Разгърната мрежа от метростанции разтоварва наземните пътища и гражданите могат да преодоляват сравнително дълги разстояния за кратко време, без да се бавят в задръствания.

Първата в света метро линия е открита в Лондон през 1863 г., като дължината й е била 6 км. Сега ежедневно повече от 150 милиона души в света използват услугите на метрото, а повече от 50 страни в света могат да се похвалят с наличие на метро (сред тях е и софийското метро).

Повечето от метростанциите са разположени под земята, а някои от тях могат да бъдат и надеждни бомбоубежища. Класация (в обратен ред) на най-дълбоко разположените под земята метростанции в света направи РБК.

"Абай" (Алмати, Казахстан)

Дълбочина - 78 м

Дата на откриване: 1 декември 2011 г.

Метростанцията е единствената линия на метрото в Алмати, която носи името на казахстанския поет и философ Абай Кунанбаев. Подът на метростанцията е облицовани с кафяв и сиво-бежов гранит, а корнизът е от неръждаема стомана. В края на платформата има художествено пано, на което е изобразен Кунанбаев.

Снимка 655236

Източник: iStock

"Вашингтон Парк" (Портланд, САЩ)

Дълбочина - 79,3 м

Дата на откриване: 12 септември 1998 г.

Метростанцията "Вашингтон Парк" обслужва четири скоростни линии. Тази голяма дълбочината на метростанцията е достигната, тъй като тя се намира под хълм.Тематиката на вътрешното оформление на метростанцията е геология, а стените й са украсени със сив гранит.

На една от стените на метростанцията има начертана геохронологична скала на формирането на Земята, а поставени под стъкло има скални образци, съответстващи на различните геоложки епохи.

Започва строителството на метротунела до "Слатина"

Започва строителството на метротунела до "Слатина"

През следващите 2 години и половина ще има сериозни промени в движението

"Адмиралтейска" (Санкт Петербург, Русия)

Дълбочина - 86 м

Дата на откриване: 28 декември 2011 г.

Станцията на Фрунзенско-Приморската линия е украсена с барелефи, посветени на руските военноморски командири, както и морска тематика. Фоайетата и залите на метростанцията са украсени с полиран месинг, гранит и мрамор. Стените са декорирани с мозаечни пана, а в решетките на вратите са поставени стилизирани котви.

Казахстан ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Третата по площ азиатска страна ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Модернизират се и основните железопътни мрежи с обща дължина около 5000 км

"Пухин" (Пхенян, Северна Корея)

Дълбочина - 100 м

Дата на откриване: 10 април 1987 г.

Тази голяма дълбочина на станцията - втора по дълбоко разположение под земята в света - се обяснява с факта, че в Северна Корея планират да използват метрото като бомбоубежище в случай на (ядрена) война. Метростанцията е проектирана в стил "Сталинска империя". На стената в дъното е разположено голямо мозаечно пано под надслов "Великият вожд другарят Ким Ир Сен сред работници". Мозаечни пана има и на страничните стени.

"Арсенална" (Киев, Украйна)

Дълбочина - 105,5 м

Дата на откриване: 6 ноември 1960 г.

Това към момента е разположената най-дълбоко под земята метростанция в света. "Арсенална" от Святошинско-Броварската линия е единствената метростанция от времето на СССР, която има английски тип дизайн с три зали, които свързват три проходи с един изход.

Дълбочината на разположение на "Арсенална" е свързана с особеностите на релефа на Киев.Входът на станцията се намира на високия десен бряг на река Днепър.

И поради голямата разлика в надморската височина с левия бряг, станцията е трябвало да бъде изградена толкова дълбоко, че спускането с двата ескалатора отнема повече от пет минути.Фоайето и долните зали са оформени от известния скулптор Иван Макогон.

Стените и пилоните са украсени с бял и розов мрамор, който се редува с фигурни ковани решетки. Освен това, при влизането в метростанцията са разположени класически колони и пейки от мрамор за пътниците.

Колко км метро ще построят в Дубай за $5 милиарда

Колко км метро ще построят в Дубай за $5 милиарда

Строителството ще продължи максимум 6 години