Русия, Канада и Китай - това са трите най-големи по площ държави в света, в които живеят милиарди души, икономиките им са едни от най-могъщите в света, а природните им ресурси са неизброими. От друга страна може да се каже, че някои от най-малките държави в света са не по-малко известни, но и учудващо могъщи в различни аспекти.

От платформата Visual Capitalists и Title Max разказват за тях - за стоте страни с най-малка площ в света. И споделят интересни факти за тях:

Под 1 квадратен километър

Снимка 474482

Източник: EPA/БГНЕС

Ватикан - градът-държава, в който живее папата, е по-малък от 1 квадратен километър или по-точно е с площ от 0,49 квадратни километра. Неговото население е едва 825 души, а 219 от тях са кардинали.

Най-малката страна с излаз на море и най-малката членка на ООН

Снимка 425535

Източник: iStock

Това е Монако, която е разположена върху 2,02 квадратни километра. За сметка на това е най-гъсто населената държава в света с население от 32 410 души. Като площ Монако може да се помести в нюйоркският Сентрал парк и да остане още място.

Най-малката островна държава и такава, която не е град-държава

Снимка 237054

Република Науру се намира в южната част на Тихия океан и е най-малката страна, която не е град-държава. През 70-те години обаче тя е една от най-богатите в света - на първо място по БВП на глава от населението. Островът е по-малък от гръцкия Родос.

Най-малката членка на ЕС

Снимка 434847

Източник: iStock

Малта е най-малката по площ членка на Европейския съюз. Територията на островната страна може да е само 316 квадратни километра, но тя е със стратегическо местоположение в западната част на Средиземно море. През годините тя е била владение на различни империи - Римската, Византийската, Арабския халифат, а по-късно на Малтийския орден, Франция и Великобритания.

България

Като бъдат взети топ 100 на най-малките държави по площ, сред тях застава и България с 111 002 квадратни километра. Тя обаче е по-голяма от страни като Южна Корея, Унгария, Чехия, Сърбия, Португалия и Йордания.

Снимка 502106