Германската компания Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) задържа 3 петролни танкера, ползвани от венецуалската компания PDVSA, заради неизплатени задължения. Това става ясно от официални документи, цитирани от Reuters.

От години енергийната компания се затруднява с покриването на разходите си заради по-малкия си добив и ограничените приходи.

Това обаче не е нещо ново за дружеството и PDVSA вече е стабилно натрупала задължения още преди налагането на американските санкции срещу нея през януари. През последните 5 месеца износът на Венецуела се сви с над 40% в резултат на ограниченията.

Венецуела започна да внася петрол

Страната с най-големи залежи на петрол в света започна да го внася

Производството се срина до най-ниското си ниво от 16 години насам

Германската BSM управлява 13 от общо 32 танкера на PDVSA и още 2, които са собственост на джойнт венчър на PDVSA и PetroChina.

Сега от базираната в Хамбург компания искат да наложат арест на три от танкерите заради натрупаните задължения към нея.

"Поради задължения, дължими на BSM, налагаме арест на три танкера - Arita в Сингапур, както и Parnaso и Rio Arauca в Португалия", посочват от дружеството.

Износът на газ и петрол на PDVSA е спаднал до около 800 000 барела на ден през май месец при такъв от 1,4 милиона барела преди налагането на санкциите.