Инвеститорите през последните години са фокусирани сериозно върху новите високотехнологични компании. Така че може би звучи изненадващо, че втората най-добре представяща се компания в индекса на американската борса S&P 500 е на пазара от повече от век.

Основаната през 1906 година Xerox има повече от успешна година - ценните й книжа са поскъпнали с близо 70% от началото на 2019 година.

Още по-любопитното е, че по-добре от нея се представя друго дружество, основано дори по-рано, пише CNN Business. Това е козметичният гигант Coty, който развива дейност от 1904 година.

Но какво стои зад успеха на Xerox? Всъщност по-големият интерес към компанията се появи след като от нейното ръководство обявиха планове за преструктуриране на бизнеса, който да ги превърне в по-динамичен и по-технологичен играч на пазара.

Главният изпълнителен директор Джон Висентин потвърди, че се работи по план, който трябва да превърне Xerox в холдингово дружество с отделни оперативни единици, подобно на компанията майка на Google Alphabet.

От ръководството посочват, че тези промени ще им помогнат да обърнат внимание повече на възможностите за придобивания. Всичко това говори, че от Xerox ще търсят нови възможности за растеж и развитие.

Акционерите предстои да гласуват за този план на заседание, насрочено за 21 май.