Китайският технологичен гигант Huawei вероятно ще оцелее въпреки санкциите на САЩ. Проблем обаче може да настъпи за работните места в САЩ, отворени от компанията и от нейните местни партньори. Това смята Анди Пърди, който отговаря за сигурността в Huawei и е бивш ръководител на националния отдел по киберсигурност в САЩ.

Той коментира пред CNN Business, че според него администрацията на Тръмп предприема погрешни стъпки за защита на страната, които са в ущърб на американските компании. Също подчертава, че блокирането на Huawei няма да помогне за безопасността на страната.

Според годишния си доклад за 2018 година Huawei е закупила американски стоки за 11 милиарда долара. Пърди заяви, че ако китайският гигант вече не може да извършва дейностите си на американския пазар, това ще има негативен ефект върху работните места в американските доставчици като Google, Intel и Qualcomm.

От своя страна американското правителство твърди, че китайската компания представлява риск за националната сигурност, тъй като представители на правителството на Пекин могат да използват технологията си, за да шпионират американците, което Huawei отрича.

Сътрудничи ли си Huawei с китайската Народна освободителна армия?
Обновена

Сътрудничи ли си Huawei с китайската Народна освободителна армия?

Служители на компанията са работили по поне 10 общи проекта, но гигантът отрича

Белият дом наложи ограничения върху използването на държавни средства за закупуване на телекомуникационно оборудване на Huawei и забрана на американските компании да търгуват с нея. Πpaвитeлcтвoтo нa CAЩ щe издaвa лицeнзи нa ĸoмпaнии, ĸoитo иcĸaт дa пpoдaвaт ĸoмпoнeнтитe cи нa ĸитaйcĸaтa ĸoмпaния. Tе щe ce издaвaт caмo зa ĸoмпoнeнти, ĸoитo нямa да са зaплаха за нaциoнaлнaтa cигypнocт нa cтpaнaтa. Toвa зaяви миниcтъpът нa тъpгoвиятa нa CAЩ Уилбъp Poc. Oт дyмитe мy oбaчe ocтaвaт нeизвecтни - нe cтaвa яcнo ĸoи тoчнo пpoдyĸти щe бъдaт вĸлючeни в пaĸeтa c лицeнзи, инфopмиpa Rеutеrѕ.

Междувременно стана ясно, че Huawei ограничава дейността си в САЩ. The Wall Street Journal съобщи миналата седмица, че компанията планира да освободи стотици работници от своите базирани в САЩ изследователски центрове, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. Говорителят на Huawei от своя страна заяви, че Huawei не коментира слухове или спекулации.