"Асарел Медет" АД иска да изкупи обратно собствени акции на стойност до €100 милиона. Дружеството ще търси одобрението на акционерите за хода по време на общо събрание, което ще се проведе на 15 февруари, показва поканата, публикувана в Търговския регистър.

Предложението е за одобрение на процедура за обратно изкупуване на до 591 240 собствени акции при цена между €170 и €200. Те представляват 14,70 процента от капитала на дружеството.

Максималният определен размер на средствата, които ще бъдат вложени в обратното изкупуване, е €100 510 800.

В проекта за решение се посочва още, че ако акционер реши да продаде акциите си на дружеството, то има право да му ги върне, ако не успее да ги продаде на трето лице в рамките на една година.

Ако продажба на трето лице все пак има, но цената е по-ниска от тази, която дружеството е платило, акционерът ще бъде длъжен да заплати разликата, пише още там.

Асарел Медет е създадена през 1991 г. и е базирана в Панагюрище. През 1999 г. тя бе придобита от Asarel-Invest с мажоритарен собственик VA Copper Invest, подразделение на австрийската VA Intertrading, припомня SeeNews.

По последни данни от края на 2017 г. базираната в Малта VA Copper Invest притежава 67,91 процента от "Асарел-Медет".

Австралийска компания иска да добива злато на 4 места в България

Австралийска компания иска да добива злато на 4 места в България

BMG Resources може да инвестира не само в находища, но и в недвижими имоти у нас