Aurubis е водещ доставчик на цветни метали в световен мащаб и един от най-големите рециклиращи медни компании в света. В разгара на енергийната криза в Европа от преди няколко месеца и когато големи предприятия като Aurubis обявиха, че съкращават потреблението, едва ли бихме си помислили, че ще видим новини за нови инвестиции, било то и от компании гиганти. Ето, че след известно успокояване на газовите пазари като че ли нещата започват да вървят по старому.

В началото на този месец Aurubis започна строителството на модерна и енергийно ефективна инсталация в обекта си в Олен, Белгия.

Новото съоръжение Bleed treaty Olen Beerse или BOB, ще възстановява ценни метали като никел и мед, съдържащи се в електролитните потоци, генерирани в резервоарите по време на производството на метал в обектите на Aurubis в Берсе и Олен (и двете се намират в Белгия). Това съобщават от компанията.

Инвестицията ще е от около 70 милиона евро. Очаква се заводът започне да функционира напълно през фискалната 2025/ 2026 година.

"Аурубис" инвестира €120 милиона в разширение на рафинерията за катодна мед в България

"Аурубис" инвестира €120 милиона в разширение на рафинерията за катодна мед в България

Това е най-голямата инвестиция в единичен проект в България след придобиването на завода през 2008 г.

Очаква се BOB да има капацитет да обработва приблизително 81 000 тона годишно вложен електролитен материал. Заводът на Aurubis в Олен произвежда медни аноди, катоди и др., докато Aurubis в Берсе рециклира и рафинира материали в цветни метали, метални изделия и минерали.

Освен BOB, Aurubis в момента изгражда своя нов завод за рециклиране ASPA в белгийският град Берсе.

Приблизително 670 души работят в завода за рециклиране на метали в Олен а приблизително 470 са заети в Aurubis Beerse.

В началото на февруари най-големият производител на мед в Европа, отчете спад от около 24% в тримесечните си печалби. Причината: високите цени на енергията и инфлацията, въпреки силното търсене.