Пазарният дял на Tesla в САЩ може да спадне до едва 19% до 2024 г. Това смята една от големите мултинационални инвестиционни банки Bank of America. Според институцията дотогава ще има много нови модели електрически коли, което ще свие пазарния дял на Tesla в САЩ. Сега той е 69%, пише Bloomberg.

Според банката 2022 г. бележи началото на бум в производството електрическите превозни средства. Много нови компании вече пускат или произвеждат нови продукти. Освен това и настоящите автомобилни производители започват производство на електрически модели.

Tesla ще има "по-малък пазарен дял от традиционните производители на автомобили до 2024 г.", казва Bank of America. GM и Ford са в позиция да имат най-голям пазарен дял.

Банката прогнозира около около 1 милион продадени електромобили, продадени през 2022 г. само в Съединените щати, а през 2023 - 1,8 милиона. Прогнозата за 2024 г. пък е 3 милиона.

И преди Bank of America е отбелязвала, че Tesla вече е изправена пред силна конкуренция на места като Азия. Ако това се случи и в САЩ, Tesla вече няма да бъде единствената масова "модерна" опция за електромобили и потребителите може да започнат да обмислят повече избора на превозни средства, въз основа на качество, вместо просто да избират от ограничените възможности, които им се предлагат, кометира банката. 

Ако това се случи, едва ли ще е изненада, че Tesla (вече критикувана за лошото си качество на изработка от големите автомобилни гиганти) ще изпадне от списъка на потенциалните купувачи.