Една трета от малките и средни компании в Германия са били жертва на индустриален шпионаж от други държави, конкуренти или служители, заключи екип от експерти, включващ представители от Службата по федерални престъпления, пише Reuters.

Политици и мениджъри от Германия изразяват притеснения от индустриалния шпионаж в най-голямата държава-производителка в Европа. Киберексперти предупреждават, че страната - със своята технологична експертиза - е особено привлекателна цел за кибератаки, включително от други държави.

Междувременно германски прокурори повдигнаха обвинение срещу бивш служител в производителя на химикали Lanxess, според което той е откраднал търговски тайни в полза на китайска конкурентна компания.

"Данните от нашето проучване показва, че нито една компания не е в безопасност", казва Естър Болхьофер от Frauenhofer Institue for Systems and Innovation Research.

Една пета от компаниите няма разработена стратегия за предотвратяване и разкриване на атаки, показва още изследването.

"Заплахата идва както отвътре - от недоволни или бивши служители, така и отвън чрез кибер шпионаж", казват експертите.

ЕС се консолидира за план за наблюдение на чуждестранните инвестиции заради Китай

ЕС се консолидира за план за наблюдение на чуждестранните инвестиции заради Китай

Всички страни ще представят годишен доклад на Комисията, а тя ще дава становището си при допитване от една трета от държавите-членки