Базираната в Хонконг компания Silver Base Investment Development Company Limited е подала иск за обявавене в несъстоятелност (фалит) срещу завода "Москвич" в Арбитражен съд в Москва, според информация за делата в съда.

Искът срещу завода, произвеждащ емблематичните за Русия автомобили, е регистриран на 3 май. Причината за съдебния спор е дълг на автомобилния завод към хонконгската компания в размер на 2,5 млн. евро, както и 124 хил. евро неустойки.

Представители на "Москвич" коментират по повод съдебния иск пред РИА Новости, че претенциите на хонконгската фирма се отнасят за времето, когато заводът се е наричал "Рено Русия" и е бил собственост на френската компания Renault. Освен това от там поясняват, че искът за обявяване в несъстоятелност не спада към това съдебно производство.

Производителят на автомобилите "Москвич" затъна в дългове, завърши 2023-а със загуба

Производителят на автомобилите "Москвич" затъна в дългове, завърши 2023-а със загуба

Това става, въпреки нарастването на приходите на руската компания

Представителите на "Москвич" твърдят, че заводът сега изпълнява всички задължения към партньорите си, а претенциите на хонконгската компания "нямат основание". Към момента, "Москвич" е финансово стабилен и няма основания за обявяването му в несъстоятелност", подчертават от руската автомобилна компания.

През април имаше предварителна информация, че компанията Silver Base Investment Development Company Limited е видяла "признаци за фалит" на московския завод и го е заплашила със съдебен иск. Според данни от картотеката за арбитражните дела, хонконгската компания и "Москвич" се съдят от август 2023 г. до април 2024 г. - докато се стигна до иска за обявяване в несъстоятелност на автомобилния завод.

Понастоящем заводът "Москвич" си сътрудничи с китайската компания JAC Motors, като сглобява моделите "Москвич 3" и "Москвич 3е", които представляват вариации на китайски кросоувъри. Заводът планира да потърси и още един китайски партньор, поради недостатъчно натоварване на производствения капацитет.

Емблематичният за Русия автомобил "Москвич" поскъпна рязко - каква е цената на бензиновия и електрическия модел

Емблематичният за Русия автомобил "Москвич" поскъпна рязко - каква е цената на бензиновия и електрическия модел

От март досега са продадени общо повече от 4000 кросоувъра