Технологичният лидер IBM отчете по-добра от очакваното печалба за второто тримесечие на годината въпреки спада в приходите. След обявяване на резултатите акциите на компанията първоначално нараснаха с 4%, но по-късно загубиха част от аванса си и спаднаха с повече от 1%, съобщава CNBC.

Приходите на дружеството са с 4% надолу за отчетения период, но за сметка на това печалбата му расте с 3%, става ясно от представените данни. Първият показател пада за четвърто поред тримесечие на годишна база.

Компанията отчита печалба от 3,17 долара на акция срещу 3,07 долара за тримесечие по-рано. Приходите са в размер на 19,16 милиарда долара, което е в унисон с очакванията на анализаторите.

Най-големият бизнес сегмент на IBM - Global Technology Services (GTS), който включва услуги за технологична поддръжка и облачна инфраструктура, отбелязва приходи от 6,84 милиарда долара, което е спад с почти 7%. Резултатът е под прогнозите на анализаторите за такива от 7 милиарда долара.

Сегментът на облачните технологии, включително платформите за управление на данни, отбелязват приходи от 5,65 милиарда долара, което е над анализаторските очаквания от 5,55 милиарда долара.

Глобалният сегмент за бизнес услуги на IBM, който включва управление на приложенията, консултантски и глобални технологични услуги, е генерирал приходи от 4,16 милиарда долара или малко под оценката на FactSet от 4,17 милиарда долара. От началото на 2019 година акциите на компанията са се увеличили с около 26%.

Важно е да се отбележи и придобиването на софтуерната компания Red Hat, чиято цял е да помогне на IBM да настигне лидерите на пазара на облачни услуги Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. Сделката официално приключи миналата седмица, така че приносът на Red Hat липсва в последния тримесечен финансов отчет на компанията.

IBM придоби Red Hat срещу $33,4 милиарда в най-голямата IT сделка за годината

IBM заложи $33,4 милиарда в битката срещу Amazon в най-голямата IT сделка за годината

А също и най-мащабното придобиване в 107-годишната история на компанията