Един от най-големите китайски автомобилни производители, Great Wall спря инвестициите си в Турция, след като внимателно проучи ситуацията в страната.Това пише турският вестник Ekonomim, позовавайки се на свои източници.

По данни на изданието, това решение е повлияно от нестабилните регулации и постоянно растящите разходи за труд в страната.

В същото време други големи китайски производители (Chery, Skywell, MG), които също обмислят евентуални инвестиции в Турция, все още продължават преговорите по въпроса.

Китайците всъщност очакват по-благоприятни условия и гаранции, като конкуренцията на Турция идва от европейските страни, където също биха приветствали чуждестранни автомобилни производители.

Китайската Great Wall купи завода на Mercedes в Бразилия

Китайската Great Wall купи завода на Mercedes в Бразилия

Производственият капацитет ще се увеличи 5 пъти - до 100 000 превозни средства годишно

По-конкретно, Франция и Германия представят своите предложения.

Както се казва в материала на Ekonomim, турските производители на автомобили изпитват големи трудности именно заради китайските марки.

Те губят конкуренцията и виждат като възможно решение, производството на китайски автомобили в техните предприятия. Обаче изявленията на официални лица, че преговорите напредват в положителна насока, все още не преминават към реални действия.

Същевременно беше съобщено, че китайският автомобилен концерн FAW е решил да се откаже от сътрудничество с руския "АвтоВаз", който искаше да сглобява под собствената си марка копие на автомобилите Bestune T77.

Причините за това решение не се посочват - но подготовката на договора беше на толкова напреднала фаза, че руският производител дори представи новия модел на Международния икономически форум в Санкт Петербург през 2023 година.

Great Wall смята да продава 4 милиона автомобила годишно до 2025-а

Great Wall смята да продава 4 милиона автомобила годишно до 2025-а

Компанията инвестира $14 милиарда в научноизследователска и развойна дейност