Все повече компании от Европа, Близкия изток и Африка са изправени пред надпревара за рефинансиране от $500 милиарда и то още през първата половина на 2024 година. И това е огромно предизвикателство, което може да убие много бизнеси, съобщава Reuters, цитирайки анализ на консултантската компания за преструктуриране Alvarez & Marsal - A&M.

Снимка 383082

Източник: iStock

Предприятията, изправени пред нарастващи разходи за заеми след години на ниски лихви, ще трябва да се състезават, за да осигурят достатъчно пари в най-голямата от години вълна на корпоративно рефинансиране, коментират финансови експерти.

Зомби компаниите – следващото голямо изпитание за инвеститорите?

Зомби компаниите – следващото голямо изпитание за инвеститорите?

Крахът на зомбитата и уроци за инвеститорите

Според анализа на A&M стойността на фирмените заеми и облигации с падеж в следващите шест месеца е по-висока от всеки друг еквивалентен период от сега до края на 2025 година.

Очертава се криза с много по-слаби, по-малки фирми, търсещи нови частни заеми и сделки с публичен дълг, точно когато разходите за държавни дългове, влияещи на лихвите по заемите, растат на глобално ниво.

Ако не успеят да осигурят парите, от които се нуждаят, на цени, които могат да си позволят, това може да доведе до неплатежоспособност и до масови съкращения.

Високопоставен банкер от Европа разкри пред Reuters, че неговата банка има планове да преразпредели стотици служители, за да обслужва затруднени бизнес клиенти, ако високите разходи за финансиране и слабото потребителско търсене тласнат повече компании към ръба.

На този фон по-строгите капиталови правила за банките, които навлизат от 2025 година, се очаква да ограничат апетита за подкрепа на компании, нуждаещи се от свежо финансиране, казаха експерти от индустрията.

Корпоративни фалити и неизпълнение на дългове тласкат икономика №1 в света към рецесия

Корпоративни фалити и неизпълнение на дългове тласкат икономика №1 в света към рецесия

Броят на компаниите, подали документи за фалит до края на август надвишава броя през предходните 2022 г. и 2021 г.