ISS A/S, най-голямата компания за почистване в света, ще съкрати 100 000 работни позиции - или около една пета от общия им брой, предава Bloomberg. Датското дружество планира да излезе от 13-те пазара, които носят най-малко печалба.

Държавите, които компанията напуска, са основно в развиващи се пазари, включително в Азия и Източна Европа. Дружеството работи и в България, но засега няма планове да излезе от страната ни, а дори търси още персонал.

Засегнатите държави са Тайланд, Филипините, Малайзия, Бруней, Бразилия, Чили, Израел, Естония, Чехия, Унгария, Словакия, Словения и Румъния.

Те представляват едва 12 процента от приходите на групата и 8 процента от оперативната печалба. След напускането на тези пазари броят на служителите ще намалее до около 390 хил.

ISS има намерение да се концентрира върху т. нар. ключови клиенти, като например световни банки - пазар, който се оценява на $400 милиарда и отговаря за 46 процента от органичния ръст на компанията. ISS държи 2 процента от него.

Датската компания е един от най-големите работодатели в Европа. Драстичната стъпка се предприема, след като акциите ѝ изтриха 18 процента през тази година. Някои анализатори започнаха да се съмняват за бъдещето на компанията, а Goldman Sachs дори заяви на клиентите си да започнат да продават ценните ѝ книжа.