Американската компания MicroStrategy купи биткойн на стойност от близо $150 милиона за периода 1 август и 24 септември, става ясно от регулаторни документи. MicroStrategy е компания, която предоставя различни услуги като мобилен софтуер и облачни услуги.

В документа се казва, че MicroStrategy и нейните дъщерни дружества са придобили приблизително 5 445 биткойна за около 147,3 милиона долара, на средна цена от приблизително 27 053 долара за биткойн, след такси и разходи, цитирано от изданието CoinDesk.

Така MicroStrategy притежава близо 158 245 биткойна, които са придобити на обща покупна цена от приблизително 4,68 милиарда долара при средна покупна цена от 29 582 долара за биткойн.

Междувременно компанията заяви, че е е издала и продала общо 403 362 акции, за да финансира покупката. Още миналия месец август MicroStrategy заяви, че може да събере до 750 милиона долара чрез продажба на повече акции и планира да използва част от приходите за закупуване на повече биткойни.

MicroStrategy е позната с това, че често прави подобни огромни покупки на криптовалута. Нещо повече - през август 2020 година тя се превърна в първата публична компания с капитализация от над 1 милиард долара, която притежава криптовалута.

През 2021-а година MicroStrategy изпревари дори Tesla в това отношение, като производителят на електромобили беше на второ място с 1,5 милиарда долара в биткойн, докато MicroStrategy държеше 3,5 милиарда долара в криптовалутата.

Още тогава компанията обяви, че възнамерява да плаща на изпълнителните си директори във виртуалната валута биткойн, вместо в традиционни пари. Не е ясно дали това продължава и до днес.