В борбата срещу коронавируса, тестът за ваксина е добър стимул за покачване акциите на фармацевтичните компании.

Акциите на китайската Zhifei Biological Products се покачиха 80% откакто производителят на ваксина разкри в края на юни, че китайският регулатор на лекарства е одобрил клинични тестове върху хора на ваксина срещу Covid-19. С 256% рали тази година до сряда, акцията е най-добрият представител в индекса ChiNext, пише Bloomberg.

Печалбите са допринесли набъбването на богатството на председателя на компанията Цзян Реншенг, до 19,4 милиарда долара. Това го прави част от клуба на 10-те най-богати хора в Китай, който е доминиран от технологични шефове на компании и магнати в недвижимите имоти, според индекса на Bloomberg Billionaires. Нетната стойност на богатството е нараснала над два пъти през юли, най-бързият скок сред 500-те най-богати хора в света. 66-годишният Цзян притежава около 56% от Zhifei Biological Products.

Компанията му продава ваксини срещу заболявания като грип и менингит.

Zhifei отчете нетен доход от 1,5 милиарда юана за първите шест месеца на тази година, което е 30% повече от миналата година. Той каза, че коронавирусната му ваксина преминава през фаза 1 и 2 клинични изпитвания.

Компанията е "произвела" поне още един милиардер. Ву Гуанджан, бивш директор с 8% дял в компанията, е удвоил богатството си до 4,5 милиарда долара тази година.

С избухването на вируса акциите на производителите на лекарства се вдигнаха през тази година, а съответно и богатството на техните основатели и председатели.

В САЩ биотехнологичната компания Moderna, която работи върху ваксина Covid-19, е направила най-малко трима милиардери, включително професори от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет. Акциите на компанията почти са се утроили тази година.