Най-големият оператор на на Pizza Hut в САЩ NPC International подаде заявление за фалит, предава CNBC. Компанията оперира над 1200 пицарии и близо 400 ресторанта на Wendy's.

За разлика от по-голямата част от ресторантьорската индустрия, Pizza Hut е една от малкото, които отчитат ръст в продажбите през април и май, благодарение на повечето заявления за доставка. Но въпреки това още преди избухването на пандемията от COVID-19 NPC и Pizza Hut изпитваха затруднения заради нарастващите разходи за труд и хранителни продукти.

През послените години базираната в Канзас NPC се бореше с конкуренция, дошла от новите играчи в бранша, като Domino"s Pizza и Papa John"s International, пише Bloomberg.

Задълженията на NPC са в размер на над 900 милиона долара, като до момента компанията е постигнала споразумения за преструктуриране с 90% от кредиторите от първи клас и около 20% от второстепенните.

Обявяването на банкрут не значи, че NPC и нейните ресторанти и магазини ще бъдат затворени. Те ще продължат да работят, докато компанията не разработи план за погасяване на дълговете и оздравяване на бизнеса.

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Само през май са банкрутирали 29 големи компании

NPC отваря първия си ресторант от веригата Pizza Hut през 1962 г.. Към днешна дата компанията държи 1 225 пицарии от веригата, както и 385 магазина на Wendy"s.

Със заявения банкрут NPC се присъединява към редица други компании, които са подали заявления за фалит по време на пандемията, включително CEC Entertainment, Hertz, J. Crew и J.C. Penney.

Междувременно икономическият спад в резултат коронавируса подхранва големия брой заявления за фалити в САЩ. Банкрутите фирми в страната се увеличават значително - с най-бързи темпове от 2013 г. насам, пише Business Insider.

Засега те възлизат на над 3000 компании. Само преди дни и цирковата компания Cirque du Soleil се присъедини към бакнрутиралите комоании след като подаде заявление за фалит.

Трябва ли да се страхуваме от фалитите на българските компании?

Трябва ли да се страхуваме от фалитите на българските компании?

Вниманието трябва да е насочено към структурата на банкрутите, не към абсолютните стойности