Най-големият производител на мед в Европа Aurubis миналия месец заяви, че е засегнат от масивна измама, включваща пратки на метален скрап.

Aurubis заяви, че е открил значителен недостиг на метал, като добави, че смята, че някои от доставчиците му са манипулирали подробности за предоставения от тях скрап и са работили със служители в отдела за вземане на проби на компанията, за да прикрият истината.

Компанията има операции и у нас. Заводът на на германската Aurubis "Аурубис България" се намира около Пирдоп и преработва мед. Разположен е на около 80 km източно от София. "Аурубис България" е и най-голямата компания по проходи у нас (6.6 милиарда лева за 2021 година).

Още тогава компанията предположи, че загубите ще са за стотици милиони евро. Сега изчисленията сочат, че това ще й струва 185 милиона евро, предаде Bloomberg.

Редица скандали разтърсиха глобалната индустрия за метали през последните години, включително шокиращото разкритие на търговеца Trafigura Group, че е била жертва на предполагаема измама с никел. Вместо доставки на поръчан никел, той получи камъни.

Германската Aurubis вероятно е станала жертва на огромна измама с доставката на метали

Собственикът на най-голямата компания в България вероятно е станал жертва на огромна измама със суровини

Металургичната индустрия в световен мащаб стана жертва на множество сривове през последните години

Според Aurubis застрахователните плащания може да покрият около 30 милиона евро и също така ще бъдат възстановени някои загуби от конфискувани активи.

Компанията очаква оперативни печалби преди данъците от 310 до 350 милиона евро в сравнение с по-ранната си прогноза от 450 до 550 милиона евро за финансовата 2022-2023 г.