Първа инвестиционна банка (ПИБ) все пак е обещала да финансира сделката за изкупуването на активите на чешкото дружество ЧЕЗ в България с 80 милиона евро. Това стана ясно от думите на председателя на временната комисия в Народното събрание, създадена специално за случая, Жельо Бойчев.

"От Първа инвестиционна банка също, трябва ги поздравя, че са отговорили доста коректно. От отговора им стават ясни няколко неща - банката е издала на 19 декември писмо за подкрепа, с което заявява интерес за финансиране на покупката на активите на ЧЕЗ в България", заяви той по време на пресконференция.

На 27 февруари, след като информацията изтече в чешки медии, ПИБ заявиха пред money.bg: "ΠИБ нe e пoeмaлa aнгaжимeнти зa финaнcиpaнeтo нa cдeлĸaтa". Самата Гинка Върбакова от купувача "Инерком" също отрече, че "Първа инвестиционна банка" ще финансират сделката.

От думите на Бойчев стана ясно, че УниКредит Булбанк са отказали да отговорят с аргумента, че информация е "професионална тайна", а Българска банка за развитие (ББР) също отказват да потвърдят или отрекат. Депутатът ще поиска съдействие от БНБ.

Бойчев съобщи още, че комисията е достигнала до 25 фирми, в които Гинка Върбакова и съпругът ѝ имат участие и са управители.

"Лидови новини": Две български банки финансират сделката за ЧЕЗ

"Лидови новини": Две български банки финансират сделката за ЧЕЗ

Те участват с общо 260 милиона евро, твърди изданието