Битка на гиганти или голямото пренасочване на пари, при което една компания печели за сметка на друга. С тези думи може да се обясни случващото се между технологичните гиганти Apple и Nvidia тези дни. Голям технологичен борсово търгуван фонд планира да придобие акции на компанията за чипове Nvidia на стойност над $10 милиарда. Дотук добре. Оказва се обаче, че в същото време драстично ще намали дела на Apple, съобщава CNBC.

Индексът, който фондът Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) следва, скоро ще се ребалансира въз основа на коригираната стойност на пазарната капитализация на двете компании. А новите изчисления показват, че Microsoft ще бъде водеща акция в индекса, следвана от Nvidia и след това от Apple.

Снимка 411530

Източник: iStock

И трите компании биха имали тежест над 20% в индекса, ако нямаше ограничения, но правилата за диверсификация ограничават колко голямо може да бъде кумулативното тегло на акциите с поне 5% дял във фонда. В резултат на това Microsoft и Nvidia вероятно ще имат тежест от около 21%, докато Apple ще спадне рязко до около 4,5%, изчисляват финансисти.

Nvidia, в която всеки служител "струва" по... 100 млн. долара

Компанията, в която всеки служител "струва" по... 100 млн. долара

Другите от клуб "3 трилиона" са с няколко пъти по-големи екипи

Битка на гиганти

Битката между технологичните гиганти е изключително оспорвана. В началото на тази седмица данните за пазарната им капитализация от FactSet показаха, че и трите компании са с пазарна капитализация над $3,2 трилиона и в рамките на $50 милиона една от друга. XLK управлява активи за около $71 милиарда, така че промяна от 15 процентни пункта във фонда се равнява на повече от $10 милиарда. От там не коментира конкретни стратегии за търговия около ребалансирането.

Голямата промяна в XLK е пример за това как дори пасивните индексни фондове могат да се разминават, особено когато се фокусират върху тесни части от пазара.

Иначе, Фондът следва индекса Technology Select Sector Index на S&P Dow Jones Indices, който използва изчисление, коригирано спрямо пазарната капитализация. Ребалансирането официално влиза в сила в края на тази седмица.

Apple пак е най-скъпата компания в света

Apple пак е най-скъпата компания в света

Новите AI функционалности върнаха доверието на инвеститорите