Една от най-ценните стартиращи компании в Европа Revolut иска да продаде съществуващ капитал на стойност около 500 милиона долара, търсейки алтернативни форми на ликвидност за своите акционери.

Транзакцията може да оцени Revolut на повече от 40 милиарда долара, в сравнение с оценката от 33 милиарда долара, която последно събра в кръг за набиране на средства през 2021 г. Банката работи с Morgan Stanley по продажбата.

Компанията прекара години в опити да си осигури банков лиценз от регулаторните органи в Обединеното кралство, който би й позволил да се разшири в повече услуги на вътрешния си пазар. Тя се възползва от това, че през последните години нови клиенти се започнаха да използват нейното приложение. Revolut дори заяви, че приходите за 2022 г. са скочили с 45% до 1,17 милиарда долара. Стартиращата компания все още не е отчела резултати за миналата година, но преди това прогнозираше, че приходите за 2023 г. ще бъдат над 2,5 млрд. долара.

Rakuten с планове за финансово приложение, потенциален конкурент на Revolut

Собственикът на Viber с планове за финансово приложение, потенциален конкурент на Revolut

Японският технологичен конгломерат ще придобива компании за онлайн банкиране и кредитни карти, ценни книжа и застраховки

Продажбата на акции идва, след като един от акционерите на Revolut - инвестиционен тръст, управляван от Schroders Plc - сигнализира, че смята, че компанията трябва да бъде оценена на около 25,7 милиарда долара.

Revolut и преди е заявявала,че подготвя за потенциално първично публично предлагане, но компанията и другите й големи, частни партньори са затруднени от пасивните капиталови пазари.